Kávéfőzés

A kávéfőzés különféle módozatai

A kávé világába teendő utazásunkat a kávéfőző, pontosabban a kávé elkészítési módjának megtárgyalásával kell kezdenünk. Többféle módja van ugyanis a kávébabszemekben levő íz- és illatanyagok kinyerésének.

Mindegyik eljárás őrölt kávébabszemek és víz használatán alapul, ezen túlmenően azonban jelentős eltérések vannak. A filteres főzők a gravitáció erejét használják: a szűrőpapírtölcsérbe töltött darált kávén a víz magától keresztülcsöpög.

A villany- vagy gáztűzhelyekre helyezhető egy vagy többszemélyes (kotyogó) főzők ennél jobban felmelegítik a vizet, és a gőzzé váló víz feszítőereje folytán hatol át a készülék kávétartójában elhelyezett darált kávén, majd a felül elhelyezkedő tartályban gyűlik össze a kész ital (itt a gőz nyomása nem túl jelentős, alig több 1 barnál, tehát a kávé perceken át készül; egyébként minél kisebb lángon főzzük, gáztűzhely esetén például a lángra helyezhető hőelvezető alátéten, annál jobban sikerül kinyerni a kávé aromáját). Természetesen ebből a fajtából is vannak bóvli és jobb készülékek, itthon rendszeresen kapni például a jellegzetes sokszögű alakjáról könnyen felismerhető, képünkön is látható, olasz gyártmányú Bialetti Moka Expresst, ötezer forint körüli áron.

Van azonban egy nagyon érdekes alternatíva. Ránézésre ugyanolyan kotyogónak tűnik, mint a többi, holott a Bialetti Brikka egy egészen speciális készülék: a felső térben található nyúlvány végén, ahol az elkészült kávé kifolyik a felső térbe, nem szimpla nyílások találhatók, hanem egy szabadalmaztatott szelep. Ez meghatározott nyomás eléréséig visszatartja a kávét, majd spriccelve engedi ki, ezzel a cremához hasonló habos felszínt készít a kávé tetejére (a crema szerepéről és a különféle cremafokozó eszközökről később majd még szót ejtünk). A szokásos darált kávéknál durvább őrleményt igényel, tehát szemes kávét kell vásárolni, és daráló is kell hozzá (de megfelel a háztartásokban szokásos egyszerű és olcsó késes daráló is), valamint oda kell figyelni a használatára (a felhasznált víz pontos mennyiségére), és amint a kávé kifőtt (a szokásos kotyogókkal szemben ablak van a tetején, belátni, sőt, nyitva hagyott tetővel főzve még jobb is lesz a crema), azonnal le kell venni a hőforrásról, különben megég és megkeseredik a már lefőtt kávé). Ezzel szemben viszont sokkal ízletesebb kávét ihatunk vele, mint amelyet a következő bekezdésben leírt berendezésektől elvárhatnánk, és még nem is kerül többe. Itthon a Kávébolt.net webáruházában lehet beszerezni.

 én így látom...

Véleményem szerint ez a ravasz kis készülék (amely tulajdonképpen csak két dologban tér el egy klasszikus kotyogótól: az ablakkal felszerelt tetőben — amelynek semmi jelentősége nincs — és a kifolyó tetején levő egyszerű, de nagyon szellemes súlyszelepben — ennek viszont nagyon is van, ez a készülék lelke) kétféle felhasználónak jön jól igazán.

Az egyik az, aki eddig filteres főzővel lúgozta vagy klasszikus kotyogóval égette agyon a kávéját, és szeretné kipróbálni, milyen és merrefelé húzódik a felfelé vezető út. Főleg, ha egyúttal szán egy keveset legalább középkategóriás (például Lavazza, Segafredo) vagy akár annál jobb minőségű kávéra is, a Brikka segítségével meggyőző benyomást szerezhet arról, hogy a korábban megszokott kávéjánál sokkal, de sokkal jobbat is ihatna: és nemcsak a jobb kávéházakban, hanem otthon is. Bár, az ilyen felhasználó valószínűleg és remélhetőleg nem fog itt megállni, és előbb vagy utóbb eljut a valódi eszpresszó élvezetéig is. Addig viszont sok öröme lesz a Brikkában is, és az ára is elég jutányos ahhoz, hogy ne tekintse később sem kidobott pénznek.

A másik fajta az, akinek már van eszpresszógépe és hozzávaló tapasztalata, valamint ehhez passzoló minőségi kávékat is fogyaszt. Ha bármely okból szüksége van egy második lehetőségre (akár otthoni tartaléknak, akár munkahelyre, akár utazás közben), amely anyagi, helyfoglalási vagy egyéb okokból nem lehet egy másik, teljes értékű eszpresszófelszerelés, a Brikkával nagyon jutányos áron olyan főzőhöz juthat, amely bár nem helyettesíti az igazit, de — különösen az árához viszonyítva — meghökkentő mértékben megközelíti azt. Bár természetesen az igazi crema és az eszpresszónak lefőzött kávé sok apró finom jellemzője elvész, hiszen csodára még a Brikka sem képes, de nem égeti tönkre a kávét, nem csinál belőle ihatatlan fekete löttyöt, hanem meglepően hasonló ízvilágot hoz ki a kávéból, mint a valódi eszpresszó tenné. Ha tehát szükségünk van a megszokott ízekre akkor is, amikor nem lehetünk a saját, kényelmes, megszokott eszpresszómasinánk közelében, mégsem szeretnénk túl sokat engedni a kávézás megszokott színvonalából ezen alkalmakkor sem, akkor bátran vágjunk bele, nem fogunk csalódni!

Ezek a bizonyos készülékek az egyszerűbb házi szűrőtartós kávéfőzők (szűrőtartón azt a nyeles alkatrészt értjük, amelyet balra elfordítva emelhetünk ki a helyéről, és a tartályába töltjük a darált kávé megfelelő adagját), amelyek nagyobb nyomást produkálnak, 2–4 bar körül, ezekkel a közönséges kotyogókhoz hasonló kávé nyerhető csak (leginkább arról ismerhetjük meg őket, hogy a kar alatt kiöntőedény található; eszpresszófőzőn ilyen soha nincsen, mindig egyenesen a csészébe folyik az egy vagy két adagnyi nedű).

Eszpresszó

Amint a bevezetőben már említettük, legtöbbünk az eszpresszó híve. E kávéfajta készítéséhez szintén szűrőtartós kávéfőző kell, a külső hasonlóság ellenére azonban ezek másképpen működnek. Az eszpresszógépek lényegesen nagyobb nyomással préselik át a vizet a kávén annak érdekében, hogy minden íz- és illatanyag átkerüljön az elkészült italba, mint amennyire az imént említett egyszerűbb kávéfőzők képesek. Az eszpresszót főző gép nem hevíti túl a vizet, nem készít gőzt belőle, hogy annak feszítőerejét használja ki, hanem az – ideális esetben 88–92 fokos hőmérsékletű – vizet saját elektromos szivattyújával vagy más mechanikus megoldás segítségével 9–10 bar nyomással préseli keresztül a darált kávén (amelynek mennyisége adagonként 6,5–7 gramm). A folyamat mindössze 25–30 másodpercig tart, ezért is kapta a nevét az olasz espresso, vagyis gyors szóból.

Egy klasszikus Gaggia Espresso képén jól látható az eszpresszógépek jellegzetes felépítése. A felülső részben, hátul található a víztartály, a mellső részben pedig a vízmelegítő és a kellő nyomást előállító szivattyú (valamint ezek vezérlőegységei). Ezen egység alján található a nyéllel ellátott szűrőtartó, amelyet tehát balra elfordítva emelhetünk ki a helyéről. A szűrőtartóba helyezzük el a finomra őrölt kávét, amely a főzés során a szűrőtartó alján található egy vagy két nyíláson keresztül folyik le az alá helyezett csészébe vagy csészékbe.

Mint már említettük, önmagában a készülék megjelenése nem garantálja, hogy eszpresszógéppel van dolgunk. A már említett kisnyomású kávéfőzőknek eléggé hasonló nyeles szűrőtartója van, és működésmódja a boltban nézegetve is teljesen hasonlónak tűnik. Vásárlás előtt mindig győződjünk meg a készülék csomagolásán található feliratok vagy a mellékelt használati utasítás átböngészésével, hogy a készülék valóban nagynyomású vízzel üzemel. Árulkodó jel, ha a készülékhez ún. kiöntő tartozik, azaz 4–8 adag lefőtt kávé befogadására alkalmas üvegedény. Ha ilyet látunk, egészen biztosan nem eszpresszófőző van a kezünkben. Eszpresszót mindig közvetlenül a kifolyó alá helyezett egy vagy két csészébe főzünk.

Léteznek másfajta eszpresszógépek is. A nyeles szűrőtartó ezen is megfigyelhető, de a víz nyomását nem elektromos szivattyú, hanem a kézi erővel működtetett kar lenyomása adja. Ezek a készülékek (képünkön egy La Pavoni Europiccola látható) már az eszpresszókészítés csúcsát jelentik, használatukhoz azonban jelentős tapasztalatra és gyakorlatra van szükség. Ha a kávé előkészítésének bármelyik fázisa, vagy a karos eszpresszókészülék működtetésében a legkisebb hiba, emberi figyelmetlenség történik, az elkészült eszpresszó egyáltalán nem lesz jó minőségű. Ezek a készülékek a szükséges szaktudás és, valljuk be, meglehetősen borsos áruk miatt már valóban csak a mindenre elszánt és megszállott kávérajongóknak valók.

A gyártók rendszerint automatikus készülékeket is gyártanak. Ezek nagyobb kényelmet nyújtanak, beépített őrőjük minden esetben azonnal és frissen őrli meg a babkávét, számos előre programozási lehetőséggel változtathatjuk a kávé vagy a fehasznált víz mennyiségét. A kezelési kényelemért cserébe viszont kivesznek a kávé készítője kezéből bizonyos döntési lehetőségeket, feladatokat; legjellemzőbb módon a kávé tömörítésének lépését. Ennek jelentőségére a következő fejezetben térünk vissza.

Kapszulás gépek

Az elmúlt években széles körben terjedni kezdtek a különféle kapszulás kávéfőzők, amelyek bizonyos értelemben egyesíteni próbálják a hagyományos eszpresszógépek előnyeit az automaták és podos (kávépárnás) főzők kezelési egyszerűségével. A reklámoknak és a szokásos áruházakban történő forgalmazásnak köszönhetően sokak számára ez jelenti a ma is az itthoni kávézás derékhadát jelentő kotyogónál jobb minőségű otthoni kávézás lehetőségét.

A kapszulás megoldásról tudnunk kell azonban a következőket: több gyártó többféle rendszert honosított meg, és ezek, nyilvánvaló marketingokokból (mindegyiket csak a saját forrásból származó kapszulákkal lehessen használni) nem csereszabatosak egymással. Ha bármelyik mellett döntünk, egyúttal el is köteleztük magunkat, hogy a kapszulákat a gyártó kínálta forrásból fogjuk csak beszerezhetni. A különféle megoldások között, persze, a kávé minőségét érintő eltérések is vannak, a gyengébb tömörítésű, kisebb nyomással működő (soft pad) rendszerek kevésbé hasonlítanak az eszpresszóra, mint a nagyobb nyomást használó készülékek. Legelterjedtebb a Nestlé Nespresso-rendszere, amelyhez sok készülékgyártó csatlakozott, tehát a készülékek tekintetében nagyon nagy a választék. Mivel a mechanizmus mindegyikben ugyanaz, nyugodtan válogathatunk aszerint, hogy melyiket tartjuk tetszetősebbnek: elég nagy a választék, és nagyon változatos dizájnú főzőket találhatunk az áruházakban. A többi rendszert a gyengébb kávéminősége miatt nem ajánlhatjuk jó szívvel.

A kapszulákban előredarált, tömörített kávé található (a szokásos eszpresszómennyiségnél kevesebb, 5 gramm). A választék is elég szélesnek tűnik, bár jóval kisebb, mint a később ismertetendő kávéfajták száma, főleg, hogy közülük elég kevés üti meg ténylegesen az eszpresszókávék színvonalát; ez azonban ízlés kérdése is. Mindenesetre, a beszerzés tekintetében a gyártó csatornáira vagyunk utalva, és ez gyakran nagyon kevés boltot, vagy legfeljebb internetes beszerzést tesz lehetővé.

Vásárlás előtt tehát a választékot mindenképpen érdemes végigkóstolni, és tájékozódni a kapszulák rendszeres beszerzésének lehetőségeiről. Van azonban még egy szempont, amelyet még ennél is jobban érdemes figyelembe venni: az ár. A készülékek nem drágák, mert a gyártó haszna nem ebben rejlik, hanem a kapszulák árában (az üzleti megoldás igencsak hasonlít a tintasugaras nyomtatókéra). Kevesen számolnak utána, hát tegyük meg most mi: vegyünk 150 forintos kapszulaárat. Amint említettük, egy kapszula itt az eszpresszó világában szokásosnál kevesebb kávét tartalmaz, 5 grammot, tehát egy kilogramm kávéba 200 adag fér. Egy kiló kávé ára így 30 ezer forintra adódik (de még 100 forintos kapszulaár mellett is 20 ezer forint). Ez elképesztően magas ár, ennél a később bemutatandó, összehasonlíthatatlanul jobb eszpresszóminőséget nyújtó prémiumkávék is háromszor-négyszer olcsóbbak. A 200 adag, ha egy családban ketten isznak napi két kávét, 50 nap, azaz kevesebb, mint két hónap alatt elfogy. Nem kell hozzá tehát fél év sem, és messze kifizetjük akár egy drágább, jobb minőségű kávéfőző árát csak a kávéra.

A kapszulás rendszer relatív változatossága (az egymás után elkészített kávék teljesen különbözőek lehetnek) és kezelési kényelme csábító lehetőség. Vásárlás előtt azonban érdemes a reklámok mögé nézni, alaposan tájékozódni. Alapvetően a vendéglátóipar számára készült, tehát jóval kevésbé elterjedt, de nagyon célszerű alternatívája lehet viszont a szabványos podos rendszer, amely nem kötődik egyetlen gyártóhoz és forgalmazóhoz, prémiumkávégyártók kínálatában is megtalálható, a fenti számítással ellentétben viszont reális áron.

Egyéb kávéfőzési eljárások

Léteznek másfajta elkészítési módok is. A francia dugattyús kávéfőzőt először forró vízzel fel kell melegíteni, majd a vizet kiöntve, a kávét durvára őrölve kell belehelyezni (a darálás minősége itt is nagyon fontos, de az összes kávéelkészítési eljárás közül ez igényli a legdurvább őrleményt). A kávéra forró, de már nem lobogó vizet kell önteni, és a dugattyút visszahelyezni a vízszint tetejére. Három-öt percnyi állás után a dugattyút (amely valójában egy szűrő) le kell nyomni, és ezzel elválasztjuk egymástól az alulmaradt kávézaccot a szűrőn keresztül a dugattyú fölé került, tálalásra kész kávétól.

A török kávéfőzéshez szükségünk van egy megfelelő ibrikre és egy fa keverőpálcára, meg, persze, majd egy csészére a elkészült kávénak. Ehhez az eljáráshoz kell a legfinomabbra, szinte lisztszerűre darált őrlemény, 5–6 grammnyi. A kávét az ibrikbe helyezve, töltsük fel hideg vízzel a harmadáig (az előre odakészített csészébe majd körülbelül ennyi folyadéknak kell elférnie, épp csak egy kicsivel többnek). Tetszés szerint adhatunk hozzá cukrot is, keverjük el jól. Addig melegítsük a tűzhelyen, nagyon-nagyon lassan, amíg a kávé szintje emelkedni nem kezd. Éppen mielőtt kifutna, vegyük le a tűzről, és töltsük fel az odakészített csészét a harmadáig. Ezt ismételjük meg még kétszer: gyors hevítés, majd töltsük fel a csészét a második és a harmadik harmaddal is.

Összehasonlítás

Sokféle kávéfőzési eljárásról, még több eszközről volt szó tehát az eddigiekben; nem egyszerű az áttekintés. Ezen próbálunk meg segíteni a következő táblázattal. Előrebocsátjuk, hogy a kávé ízére tett megjegyzések törvényszerűen szubjektívek lesznek, de nem teljesen légbőlkapottak. Az eszpresszót korántsem csak mi magunk tekintjük az ízekben leggazdagabb kávéelkészítési módnak, hanem világszerte mindenütt, a vendéglátásban is ez a tipikusan elfogadott sztenderd.

Eljárás Kávé minősége Előnyök Hátrányok
kotyogó, szarvasi gyenge
 • olcsó készülék
 • olcsó kávé
 • darálásra nem érzékeny
 • magas hőfok: megégő kávé
 • alacsony nyomás: értékes ízanyagok nem oldódnak ki
filteres kávé közepes-jó
 • olcsó készülék
 • csak hozzávaló kávéval ad jó minőséget
 • kávé beszerzése nehézkes lehet
Brikka
 • eszpresszóhoz képest olcsó
 • gyors, könnyű elkészítés
 • darálásra nem érzékeny
 • kotyogóhoz képest drága
szűrőtartós eszpresszó kiváló
 • kimagasló eszpresszóminőség
 • közepestől igen magas árig, használtan jutányos 
 • daráló nélkül nem használható
 • darálást, tömörítést, "pepecselést" igényel
karos eszpresszó kiváló
 • kimagasló eszpresszóminőség 
 • magasabb ár, bár használtan jutányos lehet
 • daráló nélkül nem használható
 • darálást, tömörítést, "pepecselést" igényel
 • külön tanulást igényel, csak elszántaknak
automata eszpresszó
 • automata, könnyű üzem
 • elfogadható eszpresszóminőség
 • magas ár
 • gyakori meghibásodás, költséges javítás, rövid élettartam
 • karbantartásigény
kapszulás eszpresszó
 • automata, könnyű üzem
 • elfogadható eszpresszóminőség
 • olcsó készülékár
 • irreálisan magas kávéár
 • gyártóhoz kötött, komplikált beszerzés, fix választék
podos eszpresszó kiváló
 • automata, könnyű üzem
 • kimagasló eszpresszóminőség
 • magasabb ár, bár használtan jutányos lehet
 • kávé csak szaküzletekben szerezhető be
French press, török jó-kiváló
 • olcsó eszközök
 • darálás és hozzáértés szükséges

Még világosabban?

Ha még a fenti táblázat is túl sokoldalúnak tűnik, tovább is egyszerűsíthetjük, összevetve minőséget, kezelhetőséget, árat:

Ajánljuk:

 • szűrőtartós, hagyományos eszpresszó: ez adja a legjobb kávéminőséget; kotyogóhoz képest valóban drága (és daráló is mindenképpen kell hozzá), de sok egyéb később leírt alternatívánál olcsóbb és mégis jobb. A klasszikus készülékek élettartama kimagasló (évtizedekben mérhető), javítást ritkán igényelnek, akkor sem drága a szerviz.
 • podos eszpresszó: az eszpresszó minőségét darálás és egyéb "pepecselés" nélkül, automata készülékek egyszerűségével élvezni szándékozók számára.
 • Brikka: eszpresszójellegű kávéhoz, jóval olcsóbban, darálásra nem érzékeny. Sajátos készülék, saját ízvilág, de az eszpresszó világához közelebb van, mint bármi más az árkategóriájában.
 • French press, török kávé, filteres kávé: egyik sem különösebben drága, mindhárom az eszpresszótól eltérő, saját ízvilág, itt elsősorban a szubjektív szempontok döntenek: kinek mi ízlik jobban.

Nem ajánljuk:

 • kotyogó, szarvasi: tudjuk jól, hogy a túlnyomó többség számára ma is ez jelenti az otthoni kávézást, de az egész weboldalt azzal a céllal készítettük, hogy az ennél sokkal ízletesebb, jobb kávézási lehetőségekről szóljunk. Sokat hozzáfűzni úgysem tudunk, ezt mindenki ismeri, a hozzávaló (rendre igen gyenge minőségű) kávék minden áruház polcán megtalálhatók. Meg lehet próbálni jobb kávét tenni bele, de mivel gőzzel, azaz legalább százfokos vízzel működik, és ez minden kávénak túl sok, jelentős ízjavulást nem érdemes ettől várni.
 • instant kávé: az igazi kávézáshoz sok köze nincsen, "műanyag". Ezt inkább meg sem hallottuk... :-)
 • automata eszpresszó: kényelmes, ámde ahhoz képest meglehetősen drága (olcsóbbért jobbat is lehet kapni, lásd feljebb), minősége általában megüti az eszpresszószínvonal alját. Rövid (pár év) az élettartama, költséges a javítása – figyelem: akkor is, ha drága és állítólag jónevű készülék!
 • kapszulás eszpresszó: divatos, kényelmes, a készülék nem is annyira költséges, a belevaló kávé azonban szemtelenül drága, környezetszennyező, a választék kicsi, a beszerzése nehézkes. A kávé annyira drága, hogy fél év alatt kiadunk rá többet, mint amennyiért valóban jó készüléket szerezhettünk volna be, a legelsőrangúbb prémiumkávékkal együtt. Egyes rendszerek egyes kapszuláinak minősége eléri az eszpresszószínvonal alját.

Az eredeti súlyszelep szarvasi

Jó ez a blog,  de van pár hiba  benne.   Espresso név   valóban  nem gyorsat jelent ,  a presszió olasz megfelelője    , azaz  " átpréselt"-ből " , átnyomottból ered,  azért egy nagy félreírás egy kávéhoz értőtől.  Ennyire  azért nem kell sztárolni    az olasz  kotyogógyártót  és lehúzni a szarvasiakat . Bialetti eredeti gépe  nem volt  súlyszelepes  míg az eredeti  szarvasi  kotyogó  az igen , de ez ilyen, az olasz kitalálta,  magyar lemásolta  és  hozzátette súlyszelepet, olasz  meg  lemásolta  az egészet  és magának tulajdonít mindent  és  brikkának nevezi :)  Egyetértünk  , az  espresso  az igazán  kávé  egy  karos  faemán mondjuk :) 

Az espresso szó olaszul nem

Az espresso szó olaszul nem gyorsat jelent, nem tudom honnan vette ezt az információt, de legalább utánanézett volna melőtt leírja, ha már annyira szereti az espressot :-(

Egy kicsit előítéletesnek

Egy kicsit előítéletesnek érzem a szerző kotyogóshoz való viszonyát:
" olcsó készülék, olcsó kávé, darálásra nem érzékeny"
Teljesen úgy hangzik, mintha valaki olyan írta volna aki nem jött rá, hogyan lehet jót főzni vele, emiatt leírta és továbblépett.
Ki kell tapasztalni az optimális darálási méretet, meleg vízzel kell kezdeni a főzést kis lánggal és nem kell sajnálni tőle a jó minőségű kávét.
Így sokkal jobbakat tudtam vele főzni, mint a korábbi átlagos átlagos olcsóbb persszógéppeimmel.
Persze próbálkozni fogok minőségibb gépekkel is, de a kotyogóst akkor is csak annyira tartom "igénytelen" opciónak amennyire igénytelenül áll hozzá az ember.
Olcsó kávéval, nem megfelelő (túl nagy lángú) aláfűtéssel és darálás milyenségére nem figyelve tényleg nem lesz jó, de ez nem az eszközt minősíti, hanem azt aki használja.

Ne rejtjük véka alá,

Nem rejtjük véka alá, sőt, még az oldal webcíméből is látszik, hogy az eszpresszó hívei vagyunk, innen nézve tehát a kotyogó valóban menthetetlen, de azért van több érvünk is, nem pusztán csak az, hogy sznobok vagyunk. :-))

A kotyogóval (szarvasival) egy hatalmas és alapvető baj van, és ezen semmiféle gyakorlat nem fog változtatni: gőzzel főz, ebből következően, szükségszerűen 100 fok feletti hőmérsékletet állít elő. Ez pedig egyszerűen sok a kávénak. Akárhogy forgatjuk, nézzük, daráljuk, próbáljuk: sok.

A kotyogos nem gőzzel főz,

A kotyogos nem gőzzel főz, hanem a víz tartály felett található levegő kitágulása nyomja át a mindeközben felmelegedett vizet a kávé rétegen. Emiatt nagyon érzékeny a levegő mennyiségre (vízszint) és a kávé tomoritesere. Előmelegített vizzel kell használni és akkor nem ég meg a kávé. Ettől függetlenül krémes soha nem lesz, mert a 15 bar közelében sem jár.

Hogy a Szarvasi kotyogós nem

Hogy a Szarvasi kotyogós nem érzékeny a darálásra??? Dehogynaem. Ég és föld a különbség, ha ugyanazt a kávét durvábbra vagy finomabbra daráljuk (ha finomabbra akkor nehezebben megy át rajta a gőz és nagyobb eséllyel ég meg a kávé).

Ha módja van rá,

Ha módja van rá, próbálja ki az eszpresszót és a hozzá való darálókat, kedves Lipi. Utólag visszanézve pontosan meg fogja érteni, miről beszélünk, és nem fog ennyire furcsának tűnni.

Az eszpresszóhoz használatos darálók jellemzően sokkal, de sokkal finomabb lépésben állíthatók, mint a közönséges konyhai darálók. Ami egy utóbbin 4-5 fokozat, az egyik-másik eszpresszóhoz készült darálón akár 40-50 fordulata is lehet az állítócsavarnak, vagy még több; igen, nem költői túlzás, hanem tényleg így van. Ennek fényében érdemes megítélni azt, amit finomságról és érzékenységről írunk – ha alaposan végigolvassa a darálásról szóló oldalnkat is, meg fogja látni.

Nem kevés gépnél és kávénál az a pár fordulat is érezhető ízkülönbséget hoz, amit a kávé egyik-hétről a másikra való öregedése, illetve ennek ellensúlyozása okoz. Ehhez képest a kotyogós darálási érzékenysége valóban elhanyagolható; ami nyilván nem jelenti azt, hogy ne lehetne rajta megérezni a folyami homok vagy a finomliszt finomságúra darált kávék közötti eltérést. És kérem, ne higgye, hogy itt megszállottaknak való apró, észrevehetetlen különbségekről van szó. Ezek akkora különbségek, amelyet bármelyikünk bármikor könnyedén meg tud mutatni bármilyen errejáró vendégnek-barátnak, és pontosan ugyanúgy azt fogják mondani, hogy érzik, nagy különbség.

A szerkesztőnek ezúttal

A szerkesztőnek ezúttal szeretnék gratulálni a bloghoz, rengeteg hasznos információt tudtam meg a kávéfőzés rejtelmeiről. Bár a topik nem pörög annyira, ennek ellenére bátorkodtam feltenni egy kérdést hátha megfelelő választ kapok rá.
Ami nekem nem világos, hogy az automata darálós kávéfőzővel készített presszókávé miért csak a "jó" minősítést kapta a "kiváló" helyett.
Írok egy konkrét példát: Adott egy Philips Saeco Xsmall HD8745 automata darálós készülék hozzávetőlegesen 80ezer Ft. Szembe állítjuk egy Krups XP5620 eszpresszógép ~40ezer Ft és mellé rakunk egy Iberital Challenge, vagy egy Graef CM 800 darálót ami szintén ~40ezer Ft.
Tehát értékileg helyben vagyunk. A blog és a szerkesztője szerint az utóbbi párossal kiváló minőségű presszó kávét lehet készíteni, míg az automata darálós csak a "jó" minőséghez elegendő.
Kérdésem: ha a darálóval megfelelően presszógéphez finomra darálom a kávét, majd a gépben lefőzőm, az automata változata nem ugyan ezt csinálja? Ott is be lehet állítani a kávészemcsék finomságát, gondolom kellőképpen tömörít, majd a 15 báros szivattyújával lefőzi azt. Nem tudom elhinni, hogy a két eljárás közt minőségbeli különbségek lennének, vagy tévedek? Ha igen, kérnék rá egy elfogadható indoklást.
Köszönettel, Tamás

Automata és nem

Tanulságos kérdés. És mégis, az a fránya minőségi különbség ott van. És nem is véletlenül. Egy automata gépnek alapvetően két fontos részegysége van: a daráló és a főzőegység. Mindkettő jellemzően gyengébb minőségű, mint a különálló célgépeké. A darálónál ez a kések minőségében, tartósságában nyilvánul meg, és ez egyáltalán nem lényegtelen a kávé szempontjából, amint ezt a Darálók oldalon részletezzük is. A főzőegységnél még fontosabb az eltérés: a háztartási automatákban túlnyomórészt ma már minden műanyagból van. A műanyag jó anyag, megvan a maga helye, de pont nem itt. A valódi kávéfőzők nagyon fontos alkatrésze a nagy hőtehetetlenségű főzőfej. Nem véletlen, hogy ahogy másutt is írjuk, félórára be szokás melegíteni előre. Fontos, hogy az egész átmelegedjen, mert nagyon fontos, hogy a főzés közben a hőmérséklet minél stabilabb legyen. Ehhez a hőt tárolni képes, megfelelő anyagra van szükség, és a mai vékonyka, könnyen gyártható, könnyen alakítható plasztikok erre egyszerűen nem alkalmasak.

A következő szempont az, amit máshol már részletesen ismertettünk a nyomásfokozós szűrőtartókkal kapcsolatban. Ez, bizony, ide pontosan ugyanúgy vonatkozik, mert minden automata, működésmódjából adódóan, nyomásfokozó szeleppel működik. És ahogy azt írtuk, az ilyesmi nagyon is középre nivellál. Az automatánál pontosan ugyanarra szolgál, mint az egyszerűbb főzőknél: a kávé öregedését és a darálás eltéréseit kiegyenlítve mesterségesen gondoskodik a látványosabb cremáról.

Egyébként, ha jobban belegondol, az árak összehasonlítása csak felületesen teszi egymás mellé ezeket a készülékeket. Egy hagyományos és önálló főző és daráló jóval egyszerűbb felépítés, és teljesen hiányzik belőle az automaták minden elektronikai extrája. Ha az utóbbit is beleszámítjuk, akkor rögtön kiderül, hogy a nagyjából megegyező vételár éppen oda vezet, hogy a kávét ténylegesen főző egységekre jóval kevesebb jut az automatáknál.

Köszönöm a gyors és kielégítő

Köszönöm a gyors és kielégítő választ!
Ha már a típusoknál tartunk a Készülékek oldalon felsorolt kávéfőzők nagy része már nincsen forgalomban, illetve továbbfejlesztett társait találhatjuk meg a boltok polcain. A hozzászólásomban említett gép (Krups XP5620) megfelelő választás lenne e egy Iberital daráló mellett a 40-50 ezres kategóriában, vagy ennél vannak jobb készülékek is hasonló árfekvésben? Csak egy apró kitérővel említeném meg az Ariete 1388 Caffe Retro kávéfőzőt, ugyanis a formatervezése lenyűgöző, például ez a gép is képes ugyanazt a minőséget produkálni mint egy Krups, Saeco vagy egy De' Longhi?
Rengeteg a felsorolt nevekhez kinézetre hasonló, ismeretlen, vagy gyengébb márkajelzésekkel ellátott készülékekkel van tele a piac jóval olcsóbb áron, ennek ellenére a teljesítményük és termékleírásuk megegyeznek a "nagyokéval". Gondolom ezek a típusok minőséggyengeségben szenvednek, vagy talán ők is megfelelők lennének a jó minőségű kávé lefőzésére? Gondolok itt például a Lidl vagy Aldi polcain időnként felbukkanó készülékekre.
Üdvözlettel, Tamás 

Kapszulás utántöltés?

Manapság azért már van bőven lehetőség a kaspzulásokat utántölteni. Van egy cég aki Dolce Gusto és Nespresso gépekhez i8s gyárt többször használható szilikon/műanyag betétet, amibe olyan kv-t tesz az ember amilyent nem szégyell. Itt inkább az a kérdés, hogy milyen a végeredmény ezekkel. Mert nyilván így elveszti a kapszulás főző a drága kv által okozott hátrányt. Mellesleg a kapszulások nagy hátránya még a szeméttermelés, ugyanis a kávéval teli alumínium kapszulát csak nagyon kevés helyen tudják újrahasznosítani. De ezzekkel az tölthető kapszulákkal ez a hátrány is kiesik. De sajnos sehol nem lehet kipróbálni. Addig nem is tudja az ember hogy miylen míg meg nem veszi maga a gépet és bele nem teszi, majd le nem főzi az első kávéját.
Rá lehet keresni, szerintem ha működik akkor ez egy nagy lehetőség a relatív olcsó egyben még kezelhetően egyszerű és gyors kv készítésére. De sajnos tapasztalat nincs, perpill itt állok főző vásárlás előtt, de nem tudom merre lépjek. Extra nehezítés, hogy sajnos a Brikka nem melegszik indukciós főzőlapon. Persze erre is van megoldás kell egy kis acéllapocska a főző és a lap közé.
Esetleg valakinek van már tapasztalata emohome kapszulákkal? Ebayen található kapszulák: http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.T...

Megjött a masina. Utolsó

Megjött a masina. Utolsó leárazásból eléggé jó áron jutottam hozzá. Plusz kaptam a Dolce Gusto weboldalon levásárolható kupont is, a kv főző árának negyedét. Sikerült belőle 2,5 doboz ingyen kv-ra szert tenni, azaz csak másfél doboznyiért kellett fizetni. Így egy adak presso-nak hazudott kv-t kaptam kevesebb mint 10 penny-ért (kb 42 forintnak felel meg). Eddig amiket próbáltam sajnos nem jöttek be. Elég savanykás íze van ezeknek a kapszulás kávéknak. Az ál crema-t egy kis műanyag sapkácska csinálja meg. Egy labirintus rendszeren keresztül halad át a friss kávé ital, ezért lesz habos a cucc.
Főzés után a kapszulát felbontom majd a lefőzőtt kávé darálékot komposztba a műanyag hulladékot a műanyagos hulladékgyűjtőbe dobom, így relatíve jól újra van hasznosítva a motyó.
Az utántöltős Emohome kapszula is megérkezett, de eleddig nem volt érkezésem normális kv-t beszerezni. Így elmaradt ennek a kipróbálása. De amint megleszek ezzel írok valamit. Sajnos másik főzőnk nincs így nem tudom más főzővel összehasonlítani ugyanazt a darálékot.

Most találtam végre egy

Most találtam végre egy videót is ahol gyöngyörű (vagy legalábbis számomra annak látszó) kv készült ezen eljárással: https://www.youtube.com/watch?v=1s5MDvCqanc
Az íz ugye kérdéses.

Automata

"minősége általában megüti az eszpresszószínvonal alját. Rövid (pár év) az élettartama, költséges a javítása –
Nem tudom, hogy milyen árkategóriára gondoltak, de igen kevés helyen ittam olyan finom eszpresszót, mint amit az én automatám csinál. Egy Jura j9-röl van szó. Nem vagyok elfogult. Az első automatám olyan gyenge kávét csinált, hogy utáltam, de a Jura az mástészta. Igaz az ára is. De sértő azt mondani hogy eszpresszószinvonal alját...

Nem, sajnos

Nem, sajnos, ő sem más tészta – volt már szerencsénk egy párhoz. Tipikusan ő az, akire gondolunk, ha azt mondjuk, hogy a jóval drágább ár önamgában nem garancia semmire. Nagyon örvendetes, ha szerencséje van, és egyfelől ízlik a kávé, másfelől nem volt semmi meghibásodása eddig, de ez nem feltétlenül van így minden esetben.

Ami a kávét illeti? Egyet tudunk csak javasolni: ne automatát próbáljon automatához hasonlítani, hanem hagyományos eszpresszógépet próbáljon ki valahol, ha lehetséges (akár egy kiváló kávézóban). Egyszerűen arról van szó, hogy a Jura árából alkamasint több hagyományos főző+daráló is kitelne, amelyek mindegyike sokkal többre képes, mint egy automata. Vagy ha nem is több, hanem egy, akkor az olyan is lehet, hogy élete végéig szolgálná.

Tudja, akár elhiszi, akár nem, de én magam is így voltam vele: én is automatával kezdtem... :-))

egyéb

Én nagy kávés vagyok, de egyedüli a családban. Így nem igazán érte meg, hogy valami komolyabb gépet vegyek. Ráadásul sajnos a konyhám sem igazán alkalmas erre helyszűke miatt. Viszont nagyon szeretem a frissen lefőtt kávé illatát, így nem akartam leragadni az instant kávénál. Itt el is értem az egyik felvetésemhez. Műanyag????  100% kávé. Azért ezt a tudást el lehetne várni egy kávéval foglalkozó oldaltól. Mondjuk engem a csereszavatos szó is kiütött. Szeretem, ha egy cikkben - legyen akár az egy online cikk -, legalább ügyelünk a helyesírásra. Mindegy.
Tehát valahol keresnem kellett egy középutat, így vettem egy kis kapszulás gépet. Nem szabad ezt sem lehúzni, mert ízletes kávét lehet ezzel is készíteni. Igaz, hogy a gyártóra vagyunk utalva és tényleg nem olcsó, de ahol nem isznak többen kávét, mint jelen esetben nálunk, sajnos az őrölt kávé aromája elillan és azért a szemes sem áll el addíg, mire elfogyasztanám. Meg aztán akkor azt az egy fajtát kell hosszasan inni. A kapszulás előnye, hogy ma csokisat iszom, holnap ilyet, holnapután olyat. 
Viszont ennél sem érzem azt az igazi ízt, amit régen a főzött kávéknál. A nagy kedvencem, az Omnia mellé felsorakozott még pár, köztük a Segafredo és egyéb kimért kávék, amiket mostanában már lehet kisebb adagban is kapni, így elhatároztam, hogy mindenképpen beszerzek valamit, amivel tudok frissen főzött kávét inni, frissen darált őrleményből. Így jutottam ehhez a cikkhez. Sajnos nem lettem sokkal okosabb így sem, viszont meg kell köszönnöm P-nek az Aeropress említését. Így találtam egy olyan kávéfőzőt, amivel egyszerűen, gyorsan tudok készíteni akár egyszemélyes kávét, de ha kell, nagyobb adagot is. Helyigénye is kicsi, kényelmes és ahogy olvasgattam róla, pont megfelel annak, amit kerestem. Úgyhogy ha nem is a  cikkben, de legalább találtam megoldást :)

Most nem azért mondom

Most nem azért mondom (dehogynem azért :-) ), de alighanem elég sokáig kellett keresgélni az oldalon, mire az az egy csereszavatos összejött, mert nagyon nem jellemző ránk még az elütés sem.

A "műanyag" véleményünk, azért ennyit hadd kérjünk már megelőlegezni, nem azt jelenti, hogy meg lennék róla győződve: félig polietilénből, félig nejlonból készült. Csak amolyan véleménynyilvánítás a minőségéről a mai világban. Egyébként valóban egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy egyes gyártóknál tényleg nincs benne más, mint kávé, mint ahogy az olcsóbb darált csomagoknál sem mernék azért erre mérget venni. A szemeset nem lehet hamisítani, az rendben van, de a többi...? Tudja fene.

A kapszulásról éppen az a véleményünk, amit írtunk, az nem parentálja el teljesen, de rámutat, hogy hasonló, vagy akár kevesebb pénzért sokkal jobbat lehet nála. Ettől még a kotyogós felől érkezőnek lehet ez nagy minőségi ugrás, és igaza is lesz, de abszolút értékben akkor is passzol, amit írunk, hiszen nap mint nap reprodukáljuk magunk a saját konyhánkban is. Azért, ha lehetséges, mindenesetre ajánljuk a kísérlezetést az Omnia és a Segafredo után, ugyanis egy komplett új világ nyílik meg ezen kávék szintje felett.

Mindenesetre, ahogy ez a bevezetőben is olvasható, egyáltalán nem tagadjuk, hogy elfogultak vagyunk az eszpresszóval. Tessék hát minket így olvasni. :-))

Átfogó összefoglalás,

Átfogó összefoglalás, köszi.
Viszont engedj meg pár kiegészítést:
A kotyogós (bialetti moka express) egyáltalán nem égeti meg a kávét, ha nem teljesen kétbalkezes a felhasználó, sőt. Ráadásul amióta szilikongumi tömítéseket használnak benne, az öregedő gumi nem túl kellemes íze sem mászik fel a főzetbe. Espressot persze nem tud, de ha nem rakod meg, mint a gőzkazánt, és megfelelőre darálod a kávéd, akkor semmiben nem marad el a brikkától. Sajnos a szarvasi féle megoldás az kotyogóshoz képest túl erős gőzt csinál, az espressohoz viszont keveset, pont nem jó nyomás-tartományban mozog szerintem.
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 4 különböző kávékészítési szisztéma eredményeit élvezhetem minden nap. 
Otthon, a felsorolásból méltatlanul kimaradt Aeropress-t használjuk általában ( http://www.aeropress.com/ ) ez egy nagyon kíméletes kávékészítési mód, a single origin kávékból a leggazdagabb ízt ezzel lehet kihozni, ügyesen játszva az őrölési finomsággal és a vízhőmérséklettel. Mivel ez gyengéd módszer, a nagyon erős ízű olajok egy része és a savanyúságért felelős cuccok nem oldódnak ki a kávéból, így kiemelődik a kávé saját, tiszta zamata (és adott esetben a pörkölési hibák is!). Nagyon finom kávét eredményez, sokkal jobbat, mint a french press. (bolti, előre őrölt keverékek összes hitványságát azonnal megmutatja). Hátránya, hogy nincs crema, és a papírfilternek is van költsége, ha nem is sok. (az aeropressel készült kávét minden nélkül érdemes inni, ha már az ember áldoz a kiváló minőségű babra) Roppant könnyű tisztítani és olcsó maga a főző. Jelenleg ez a kedvencem.
Használunk (egyre ritkábban) moka express-t, ez viszont már beoldja a főzetbe a nehezebb aromákat, könnyű vele átesni a ló túloldalára, de megfelelő őrléssel, jó kávéból meglepően jó kávét készít. (és kirándulni is ez a legjobb) A jól eltalált arabica-robusta arány ebben hálálja meg magát a legjobban.
A munkahelyemen két komoly masina is van, az egyik egy Franke Pura Fresco (http://www.franke.com/coffeesystems/ch/en/home/products/product_line/pur...) ami egy touch screenes, tejhűtős varázslat, teljesen automata és mindenféle marhaságot tud, remek flat white-ot készít, ellenben az espressoja igen hitvány. korábban egy Jura-nk volt, annak jobb volt az espressoja, de nem az igazi. Ezzel tejes verziókat iszom. A tisztítása viszont rémálom.
Viszont rendelkezésünkre áll egy La Spaziale S9 is, (http://www.laspaziale.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=fl...)amely egy komoly presszógép, rendes 10 literes kazánnal, rendes szűrőtartóval. Ez egy félautomata berendezés (a szimpla és a dupla kávé vízmennyiségét automatikusan adagolja), és áll mellette egy rendes kávédaráló, így mindig frissen őrőlt kávéból főz az ember (tamperünk is van) és ez, a megfelelő kávéval kiváló cremat ad. (egy barista eljött és tartott egy gyorstalpalót nekünk, ami nagyon hasznos volt)  Ennek a tisztítása könnyebb, de időigényes, ha alapos akar lenni az ember, viszont az elhanyagolt karbantartást gyorsan megbosszulja ízben (ahogyan a cikk is említi). Tej gőzölése után a cső alapos letörlését követően érdemes egy rövid löket gőzt még kiengedni a kazánból, így a tejből esetlegesn a csőbe került tejmaradék nem tud eljutni a kazánhoz, amit tönkre is tud tenni - ennek a javítása horribilis összeg. Mivel ez egy igazi espressogép, a vele főzött espressot nem érdemes semmivel elrontani.
Összefoglalva - bár a fenti alapos írás erősen espresso elfogult - más módszerek is vannak a kiváló kávé élvezetére és nem mindhez kell 10+ bar nyomás:)
sok finom csésze kávét,
 
P
(ha kétszer jelenne meg, akkor elnézést kérek)

Kotyogós

A kotyogós elsősorban azért éget, mert gőzzel működik, ami a fizika miatt 100 fok feletti hőfökön születik. Az eszpresszó ezzel szemben jó pár fokkal száz alatt készül. Ez nagyon nagy különbség, és sajnos, semmilyen szilikongumi és egyéb tömítés nem segít rajta... :-)

A kotyogós nem gőzzel főz

Ez tévedés, a kotyogós nem gőzzel főz. A fejlődő gőz felmegy a víztartályban, és csak a nyomást biztosítja, a kávéval nem érintkezik. Az általa kifejtett nyomás nyomja át az alatta levő vizet a kávén. Ez a víz bőven 100 fok alatt van, ha hagytunk elegendő teret a gőznek, és lassan fűtjük fel.
Jól ki van ez találva, csak tudni kell használni.

Az instant kávékról nagy

Az instant kávékról nagy tévhit, hogy műanyag. Ezek már leffőzött kávék, amikből különböző eljárásokkal kivonják  a vizet, amit később csak vissza kell pótolni. A kávén kívül az ég világon semmi mást nem tartalmaznak, ha valamelyik mégis, akkor azt kötelesek ráírni a csomagolásra. A minőségi instantok fagyasztásos szárítással készülnek és ezek között már egészen jókat is találunk.
Azt megértem ha valakinek nem ízlenek, vagy nem szimpatikusak, netán nem találja kielégítőnek a választékot, hiányolja a kávéfőzés rituáléját, esetleg kávégourmet-hez méltatlannak véli, de ez nem azért van, mert az instant "műanyag".

Na most őszintén, mi a

Na most őszintén, mi a bajotok a szarvasi kotyogóssal? Hullaegyszerű szerkezet, azt tudja amit tudnia kell. Minden kotyogós ugyanúgy működik.

Nem egészen egyforma mind en

Nem egészen egyforma mind en "kotyogós". Nem mindben ugyanakkora súly van, van amiben nincs is.

Azt tényleg tudja, amit tudnia kell

Azt tényleg tudja, amit tudnia kell, csak az a kávéfőzés egyik legigénytelenebb módja. A babokban sokkal több van, mint amit a kotyogós ki szokott belőle nyerni. Mi tudunk jobbat, azért is hoztuk létre ezt az oldalt, hogy írjunk róla. Azt már mindenkire rábízzuk, meg akar-e próbálkozni vele vagy sem...

kávé

Nem lehet így leegyszerüsíteni a dolgokat. Én nem vagyok hivatásos szakértő, de kávéfőzőt keresve éppen most olvasom, hogy mára a Szarvasi kávéfőzők között is van 15 bár nyomással, eredeti olasz pumpás eszpresszógép is!!!!!!!!
Egyébként miért kell darálóval rendelkezni? Ha olasz kávét veszek, de pl. a Tchibo Miláno Style is apróra van darálva. Persze nem olyan, mint egy Carraro kávé, de jó az aromája.

Szarvasi

Nem a szarvasi kávéfőző rossz, hanem a szarvasi kotyogó. A Tchibo nem olasz kávé, akárminek nevezik. Az őrlő azért elengedhetetlen, mert egyetlen zacskós, dobozos előre őrölt kávé se tudhat minden egyes fogyasztó konkrét kávéfőzőjéhez egyaránt alkalmas lenni. Én - és persze más is - azonnal állítok az őrlőn, ha erősen párás, vagy ha szokatlanul száraz a levegő. Vagy ha már kicsit kiszáradt -  néhány napja megbontott - a babkávé.

kérdés

kedves szakértők! nem kávézom és nem is értek hozzá. a páromnak szeretnék ajándékba egy kávéfőzőt, de mivel az én lakásomban használnánk, van néhány szempont: nem szeretem a kàvé illatát, tehát olyan kéne aminek használatakor nem lesz az egész lakás kávéaroma-doboz, :) és mègis finom kávét főz. aztán jó lenne ha esetleg forró csokit is tudna készíteni hogy mindketten élvezhessük. ezentúl nem bánnám ha kinézetre(pl valami szines) lenne, max 20000.- ft, és boltban kapható kávéval tudnánk használni. kérlek segítsetek, csak rátok számíthatok! köszi szakértők!

B.Brikka - új dizájn

Kedves Kávéológia!
Nagyrabecsülöm az oldalt, örülök h rátaláltam.
Kérdezni szeretnék.A kávébolt.net-től szeretnék rendelni 2 szem. Brikkát, viszont csak az új dizájn kapható(a tetején lyukas).
Válasszam ezt v. a régit?Érdemes hozzá tömítéseket is kérni(az áruk nem számottevő)?
Köszönöm a figyelmet, Üdvözlettel: János

Hello!! Nagyon szuper és

Hello!!
Nagyon szuper és informatív a blog, én azt szeretném megkérdezni, hogy a podos kávék jó minősége az vonatkozik a a Philips Senseo-jára is, vagy az  más kávéház( csak hogy oldalhelyes legyek)
illetve az ilyen gépekbe használható-e az e.s.e szabványú pod vagy a Lavazza, Dallmayr amire az van írva, hogy minden podos géphez?Köszönöm az esetleges segítséget: Németh Zoltán

POD és PAD (Senseo vs. E.S.E.)

Kedves Zoli!
Úgy tudom, hogy a Philips Senseo és hasonló gépek NEM kompatibilisek az E.S.E. POD-okkal.
Azokba PAD elnevezésű kávépárna kerül, amely nem tömörített és nem egyenként csomagolt, sőt a mérete is különbözik a POD-tól.
Üdv,
Tengelic

Bialetti Brikka Elite

Kedves Kávéológia!
Nagyon klassz az oldal, gratolálok hozzá!!
Nekem Bialetti Brikka Elite kávéfőzőm van és eddig pont azt hallottam, hogy érzékeny a darálásra. Most akkor hogy van ez?
Az a baj, hogy a legtöbb kávé az már szinte porszemcse nagyságú. Van 1-2, ami nem az. Most Dallmayr Prodomot vettem és az már egész tűrhető szemcseméretű.
Köszönöm a segítséget!
Üdv

kiváló eszpresszó

Régóta keresem a megfelelő gépet, de még mindig tanácstalan vagyok. Milyen szűrőtartós eszpresszógépet tudnak ajánlani? A segítséget előre is köszönöm!

Tulajdonléppen csak két féle

Tulajdonléppen csak két féle kávé készítési technologia van:
1. kávé főzés közönséges fazékban bő vízzel (török kávé, nagyanyáink ibrikes western filmekben látható kávéfőzése)
2. kávéból képzett filteren keresztül forró víz átsajtolása (ilyen az összes "presso" = préselés tipusú főző)
ad 1: tulajdonképen semmilyen készülék sem kell hozzá, csak egy a kifőzendő kávé mennyiségének a kétszerese ürtartalmú fazék. ebbe beleöntjük a kifőzendő kávénál egy kicsit több vizet (párolgási veszteség kompenzálása) és amikor felforr a víz beletöltünk személyenként 1 csapott evőkanál lisztfinomra darált kávébabot és szép csendesen megfőzzük.  Az összes többi "bölcsesség" paraszt vakítás vagy felesleges ciráda. A gyakran hangoztatott "lobogva forrás tilalma marhaság. A víz forrási hőmérsáklete csak a lágköri nyomástól függ akármilyen intenzíven tüzelsz a víz hőmársákletét nem tudod 100 fok fölé növelni. Praktikus ha a fazéknak hosszú nyelű fogantyúja van, és a forrasztott réz edények kímélésére nem közvetlenül a tűzre teszik hanem egy tepsi forró homokra. Legalább 3-szor hagyják felfutni. amiket a fazék felemelásável szakítanak meg. Vagy megvárják amíg a zacc leüllepedik, vagy  teaszűrőn keresztül töltik ki a podárba
ad 2: A túlnyomásos forró vizet általában úgy állítják elő, hogy zárt térben hevítik kis gőztérrel. A képződő gőz nyomja ki a forró vizet a darált kévéból képzett szűrön keresztül aminek a kimenő oldalán kialakított szifon akadályozza meg a kész kávé visszafelé áramlását. Ez a forróviz és túlnyomás előállítás robbanásveszélyes ezért biztonsági szelep kell hozzé. Mivel a zárt térben a víz hőmérséklete 100 fok fölé emelkedhet célszerű termosztátos nyomás korlátozás vagy az elektromos fűtés ki-be kapcsolásos szabályozésa bimetáll kapcsolóval. A darált kávé-filter préselése és a túl finomra darált kávé veszélyesen növelheti a forróvíz nyomását. A termosztát nélküli főzők leggyakoribb balesete hogy bekapcsolva felejtik és csak akkor veszik észre, amikor az égő tömítőgumi szaga kezd terjengeni a lakásban.