Kávéválaszték

Elérkeztünk a várva várt pontra, magához a kávéhoz.

A kávécserjének két alapvető fajtáját ismerjük, az arabika (latin nevén Coffea arabica) és a robuszta (Coffea canephora) típust. A – nemritkán üzleti megfontolásokból is sulykolt – általános vélekedés szerint az egyébként termesztési környezetére kényesebb és érzékenyebb arabika íze jobb, ugyanakkor a robuszta koffeintartalma körülbelül másfélszerese az arabikáénak. A robuszta kevésbé érzékeny a környezetére és termesztésének körülményeire, így olcsóbban állítható elő, ennek ellenére a világ kávétermésének kétharmadát az arabika fajták adják. Az olcsóbb robuszta egyeduralkodó a gyenge minőségű kávék piacán, de ez korántsem jelenti az, hogy a robuszta jobb minőségű képviselőinek ne lenne helye az eszpresszóban.

Az élelmiszerboltok kínálatában található olcsóbb kávék tehát kizárólag gyenge minőségű robusztából készülnek, minél olcsóbbak, annál gyengébb minőségű kávéból. A darált változatoknál még azt sem tudhatjuk, hogy kávén kívül mi van a keverékben. A kínai és hasonló piacokon kapható ismeretlen eredetű kávécsomagokra ez fokozottan igaz, úgyhogy dacára a nyilván kedvező áruknak, saját egészsége megóvása érdekében mindenkit lebeszélünk az ilyen kávék vásárlásáról.

Alsó osztály

Az ennél jobb minőségű, ismert márkanevű – Tchibo–Eduscho (ugyanaz a cég), Jacobs, Karaván–Omnia–Piazza d'Oro (ez utóbbi olasz neve ellenére nem olasz kávé, a Karaván és az Omnia gyártójának terméke) – kávék már alkalmasak kotyogó vagy kisnyomású szűrőtartós kávéfőzőben kávé készítésére. robuszta-tartalmuknak megfelelően ízük kesernyésebb a később tárgyalt nemesebb kávék ízénél, ugyanakkor koffeintartalmuk magasabb. Elvileg már találhatnánk közöttük olyat is, amellyel érdemes lehet megpróbálni eszpresszót is főzni, ennek azonban alapvetően az szab gátat, hogy általában őrölt kávé formájában kaphatók, és az őrlési szemcseméret egyáltalán nem az eszpresszógépek megkívánta finomságú, hanem olyan, amilyen a hagyományos kávéfőzőkhöz kell. Gyártóik sem kifejezetten erre szánják őket: ha megfigyeljük a tévéreklámjaikat, soha egyikük sem mutat eszpresszót, csak kávét – crema soha nincs a csésze tetején.

Többünk a Tchibo Espresso Gusto Originale változatát tartja – kategóriája keretei között – a legelőnyösebb választásnak. Őrlési finomsága lehetővé teszi, hogy daráló nélkül is kísérletezzünk vele az olcsóbb eszpresszógépek táplálására.

A különféle boltok saját árucímkéik alatt árult kávéit, például Aro a Metróban, Gazdaságos a Tescóban, vagy a CBA, Plus, Profil és egyéb hasonló üzletláncok saját márkaneve alatt csomagolt kávéit is rendre a fenti cégek gyártják.

Ha módunkban áll saját magunknak darálni, és találunk belőlük szemeskávéként árult változatot, megpróbálkozhatunk velük, de alighanem jobban fognak ízleni a most tárgyalandó, magasabb minőségi fokot jelentő fajták.

Középosztály

A legalapvetőbb különbséget az jelenti az előző kategóriához képest, hogy ezek a kávékeverékek jelentős arányban tartalmaznak arabika fajtákat is, ízük tehát kifinomultabb, koffeintartalmuk kisebb, és rendszeresen kaphatók szemes kávéként is (ámbár általában inkább csak kilós kiszerelésben), vagy akár eszpresszógéphez alkalmas finomságúra őrölt formában – ami önmagában nem feltétlenül előny, lévén, hogy minden egyes eszpresszógép a saját szemcsefinomságával működik jól, nincs általános, minden géphez alkalmas darálási finomság, így ezeket a kávékat is jobb otthon, magunknak darálni. Mindenesetre megtaláljuk őket a jobb ábécéáruházak polcain, vagy a nagyobb bevásárlóközpontokban (Auchan, Cora, Metro, Tesco; a szemes kiszerelést jellemzően inkább itt keressük, mint a kisebb boltokban).

A termékeivel amúgy túlnyomórészt az alsó kategóriában szereplő Tchibo is gyárt arabikát tartalmazó keverékeket. Kizárólag arabikából az Espresso Superiore áll, a Café Gourmet különféle alváltozatainál és a Café Classic Elegantnál nincs adatunk az arabika és a robuszta arányáról. Viszont ugyanehhez a gyárhoz tartozik a Davidoff márkanév is, és itt már találunk a középosztályba tartozó kávékat: teljes egészében arabika fajtákból keverik a Creme változatot. Az Espresso és a Rich Aroma már tartalmaz robusztát is, bár az arányokat nem ismerjük. Krups kávéfőzőt használók beszámoltak róla, hogy a gyárilag aprított változat jól passzol a gép igényeihez – ugyanakkor savanykás íze sokaknak nem igazán tetszik.

A Lavazza sokféle változatban kapható. A Pienaroma és a Qualità Oro csak arabika kávék keverékéből áll. A fajtakeverékek közül a Super Cremában a legnagyobb az arabika részaránya, 60%. A Qualità Rossa 55%–45% arányban tartamaz arabika és robuszta fajtákat, a Crema e Aroma és Top Class változatoknál az arány pontosan fele-fele. A Grand Espresso esetében az arabika már kisebbségben van 40%-kal.

A Segafredo Emozioni csak arabika fajtákból áll, a Selezione Oro 20%, az Extra Strong, Mild és Extra Mild 30%, az Intermezzo 40% robusztát tartalmaz. A topiklakók közül többen az Espresso Casa változatot tartják a legjobbnak árához képest, ráadásul az őrlési finomsága megfelel sok egyszerűbb kávéfőzőnek, például a Krups alapgépeknek.

Időnként kapható még az Excelsior kávé is, a kék csomagolású csak arabika fajtákat tartalmaz, a vörös robuszta-arányát nem ismerjük.

Az Illy összetétele 100% arabika, a cég politikájához tartozik, hogy robusztát egyáltalán nem használ. A Miscela Oro és az N márkajelű sorozat tehát mind 100% arabika összetételű, kilós, negyedkilós és őrölt változatban is kaphatók.

én így látom...

Illy: Hányszor, de hányszor hallottam már az eszpresszóhoz nem különösebben értőktől azt, hogy „az Illy a legjobb kávé”. Hát szerintem nem. Jó kávé, de az ára korántsem áll arányban a minőségével: a harmónia érdekében lefaragtak róla minden egyéniséget, minden kiugró ízt. Szerintem nagyjából a felét éri, mint amennyiért adják: a Lavazza kategóriájába tartozik, nem a prémiumkávék közé.

2007. október közepén az Illy közös válallatot alapított a Coca Colával, hogy instant kávét gyártsanak és forgalmazzanak. Ez a hír alighanem minden másnál ékesebben mutatja, hogy merre tart az Illy manapság...

Újabban feltűnt a Smatch boltokban egy további fajta: Aromcaffe. A Gold változat 10% körüli robuszta tartalmat ígér, a jóval olcsóbb Rosso már ennél jóval többet, de a pontos részarányt nem ismerjük.

Kávéboltok saját kínálata

Több olyan bolthálózat is van, amelyik saját maga hoz be és pörköl nyerskávét. Egyik ilyen a Semiramis, amelynek a nagyobb bevásárlóközpontokban, plazákban szokott kávézója és egyben kávéboltja lenni. A pörkölést a Csóka utcai kávézó mellett végzik, de mivel ez a kávézó egyben az egész irodaház büféje is, sokan dohányoznak, nem ideális hely tehát az elmélyült eszpresszóélvezethez. Ugyanakkor itt mindig frissebb pörkölésű a kávé, az egyéb boltjaikban előfordulhat, hogy már nem olyan friss a kávé, főleg, hogy nyitott zsákokból mérik. A legtöbb kávéjuk árban nagyjából megegyezik a később tárgyalandó prémiumkávék kategóriájával, és akkor már legtöbb topiklakónk inkább az utóbbiak közül választ.

Másik hasonló bolthálózat a Qawa, ahol termőterületek szerint számtalan fajta kávét vásárolhatunk, de válaszhatunk a saját keverékeik közül is: Cappuccino Impresso, Espresso Fortissimo, Mélange Andante vagy a Bio kávékeverék között.

Győrieknek és közelebb lakóknak ajánljuk Kapucziner kávészaküzletet. Sajnos, a postai utánvétes küldés ideje és költsége nehezebbé teszi, hogy az ország más részeiből is érdemes legyen rendelni tőlük.

Egy aránylag új kávézóláncot, a tévés Frei Tamás üzemeltette Café Freit viszont nem tudjuk jó szívvel ajánlani, egyik topiklakónknak sem sikerült még náluk illetve az általuk forgalmazott kávéból akár csak a középkategóriának megfelelő eszpresszót készítenie, holott a reklámszövegek alapján a legfelső kategóriát célozná meg (az árcédula mindenesetre már ott tart).

én így látom...

Az eredmény elképesztő. Ilyen szagot egyszer éreztem kávénál itthon, már nem is tudom, melyiknél. Egyetlen tömbben mindent elárasztó égettgumi- és gépzsírszag. Semmi egyéb. Nejem, aki amúgy nagy Nescafé- és Omnia-rajongó, képtelen volt meginni. Komolyan mondom, ilyen rossz kávéval még nem találkoztam. Nem értettem, hogy lehet ezt a teljesítményt elérni. Aztán rájöttem: úgy, hogy a reklámszlogen minden szava igaz. Frei tényleg személyesen választotta ki a dűlőket, személyesen válogatta a babot, és maga pörkölte. Más magyarázatot egyszerűen nem tudok elképzelni...

Prémiumkategória

A prémium kávéfajtákat szigorú ábécérendben fogjuk tárgyalni, nehogy bárki is azt a téves következtetést vonja le, hogy egyiket a másik elé soroljuk. Az itt elővezetett valamennyi kávét kiváló minőségű, pompás eszpresszó főzésére teremtették. Mint ahogy azonban a pofonok, az ízlések is különböznek, tehát kinek-kinek magának kell eldöntenie, hogy melyik ízvilág tetszik neki legjobban.

A tárgyalt prémiumkávék tehát vagy tiszta arabika fajták keverékéből állnak, vagy valamennyi százalékarányú, hasonlóan jó minőségű robusztát tartalmaznak egyrészt az ízharmónia módosítása, másrészt a tetszetős crema elérése érdekében – ebben ugyanis a robuszta jobban teljesít –, ugyanakkor ezekben a kávékban a robuszta aránya ritkán megy 30% fölé. A robuszta tradicionálisan mindig is jelen volt az olasz eszpresszóban, főleg Olaszország délibb tartományaiban. Nagyobb tűrőképessége ugyanis nemcsak a kávéültetvényeken, hanem a szállítás, raktározás folyamán is megnyilvánul: ellenállóbb a dohosodással, penészedéssel szemben is. Ízlés kérdése tehát, hogy milyen arányú kávét választunk, de semmiképpen ne fogadjuk el azt a sommás és hibás álláspontot, hogy csak az arabika számít minőségi kávénak.

A kávékészítő mestereknek 8–10-féle jó minőségű arabika és számos különböző kvalitású robuszta áll a rendelkezésére. Ebből kell a megfelelő alapanyagokat kiválasztaniuk, és az összetevőkre külön-külön meghatározni a pörkölés optimális hőfokát és idejét, mivel minden fajtának eltérő az igénye. A minőségi kávékat csak az összetevők pörkölése után keverik össze, míg a kisebb igényű készítők a már összekevert kávékeveréket pörkölik (ez jellemzően meg is látszik rajta, sokkal nagyobbak az egyes szemek közötti színeltérések, mert van, amelyiknek túl sok volt az egységes hőfok és idő, és van, amelyiknek túl kevés).

De ne hallgassunk a rút anyagiakról sem: ezek a kávék körülbelül kétszer annyiba kerülnek, mint a jobb áruházak polcain található valóban olasz kávék, tehát kilós, szemes babkávéként jellemzően 4000–8000 forint az áruk, és legtöbbször negyedkilós adagokban is kaphatók ezernéhányszáz és kétezer forint között. Legtöbbjüket pod formájában is árulják a szaküzletek. Egyébként az ember nem is gondolná, de az utóbbi időkben a már többször emlegetett szórakoztatóelektronikai áruházláncok (Media Markt, Saturn) jelentős választékot felmutató kávéboltokká is előléptek, az alant felsorolt fajtákból nem is keveset rendszeresen megtalálhatunk belőlük. Az áruk rendre magasabb kicsivel, mint a forgalmazóé vagy a szakbolté, de ha valakinek jobban útbaesik, az megérheti a különbözetet. Ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy ezen áruházláncoknak nagyon sok boltjuk van, tehát a választék csak elvileg állandó: könnyen lehet, hogy amikor éppen ott járunk az egyikben, a kívánt kávénak csak az üres, kifogyott rekesze tátong. A szakboltokban ennél természetesebben stabilabb, egyenletesebb az árukészlet.

Végezhetünk egy gyors kalkulációt a kávék és a különféle, korábban már kitárgyalt főzők árával. Egy adag eszpresszóhoz 7 gramm kávé szükséges. Kerekítve 140 eszpresszó jön ki egy kiló kávéból, tehát a prémiumkategória áraival számolva ez harminc és hatvan forint között van csészénként. A podok ennél drágábbak, jellemzően 50–100 forinttal számolhatunk. Vegyük mindkét esetben az átlagot: 45 és 75 között a különbség harminc forint. A sokat emlegetett Iberital Challenge daráló 35 ezer forintba kerül, tehát közel 1200 eszpresszó különbözeti árának felel meg. Napi egy kávéval számolva ez három évnél is több, napi két adaggal már csak másfél év, és több, például egy családban elég szokásos reggeli és délutáni két-két adag esetén már csak háromnegyed év, mire a daráló árát podra költjük. A számításokat, természetesen, befolyásolja a főző beszerzési ára is, hiszen a podos gépek újonnan magasabb árral indulnak (a használt gépek között a különbség már gyakorlatilag eltűnik). A podok választéka elég nagy, bár a szemes kávéénál kisebb, ugyanakkor a már említett módon nagyobb kezelési kényelmet nyújtanak, és nagyobb változatosságot engednek meg, mint a hagyományos, darálásos kávékészítés.

De hogy a sok közül melyiket válasszuk? Nehéz kérdés. Ha podos készülék mellett döntöttünk, sokkal könnyebb a dolgunk, hiszen ezekből egyet-kettőt könnyen beszerezhetünk számos fajtából, és olcsón, kényelmesen, gyorsan végigkóstolhatjuk a választék nagyját, behatárolva, melyik jellegű (tiszta arabika, arabika-robuszta keverék) vagy honnan származó kávé tetszik legjobban. Ha a hagyományos eszpresszó mellett tettük le a voksunkat, akkor is elmehetünk többször ilyen nagy választékú podos szaküzletbe, például a Barista szaküzletbe, vagy egyéb, a Kóstoló oldalon felsorolt kávézókba, és türelemmel próbálgatva a különböző kávékat előbb-utóbb biztos rátalálunk a kedvencünkre. Ha már nagyjából belőttük az irányt, akkor, persze, jön a mindent eldöntő otthoni próba: ha szerencsénk van, a kiválasztott kávét negyedkilós kiszerelésben is megkaphatjuk, és ha minden egyéb, ezeken az oldalakon leírt tanácsot betartunk, akkor otthon is kiváló eszpresszókkal örvendeztethetjük meg családtagjainkat, vendégeinket és saját magunkat.

A csomagolás tartalmának felismerésében segíthet, ha ismerjük a legfontosabb olasz kifejezéseket:

  • szemes = in grani
  • őrölt = macinato
  • kotyogó(hoz darálva) = moka

Barbera

Aroma

arabika-robuszta aránya: 40/60%

Aurora

arabika-robuszta aránya: 50/50%

Esperia

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Mago

arabika-robuszta aránya: 90/10%

Pregiata

arabika-robuszta aránya: 75/25%

Pregiata 100%

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Bonomi

Blu

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Bonomino

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Bossanova

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Centenario

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Collection

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Gourmet

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Kaffa

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Macumba

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Special Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Bristot

Buongusto

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Miscela Classico

arabika-robuszta aránya: 20/80%

Miscela Espresso

arabika-robuszta aránya: 30/70%

Miscela Speciale

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Sublime

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Tiziano

arabika-robuszta aránya: 95/5%

Covim

GranBar

arabika-robuszta aránya: 20/80%

OroCrema

arabika-robuszta aránya: 0/100%

Prestige

arabika-robuszta aránya: 60/40%

Danesi

Classic

arabika-robuszta aránya: 90/10%

Doppio

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Emerald

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Oro

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Goppion

Arabica Blend

arabika-robuszta aránya: 100/0%

CSC

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Giallo Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Gran Miscela Dolce

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

JABLMO

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Nativo Bio

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Qualità Oro

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Qualità Rossa

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Rex

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Speciale Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Hausbrandt

Academia

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Espresso

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Gourmet

arabika-robuszta aránya: 100/0%

HH

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Super Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Trieste

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Italcaffè

Classic Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Espresso Casa

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Oro Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Lucaffè

Blucaffé

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Classico

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Der Pate

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Espresso Bar

arabika-robuszta aránya: 60/40%

Exquisit

arabika-robuszta aránya: 90/10%

Mamma Lucia

arabika-robuszta aránya: 50/50%

Mr. Exclusive 100% arabica

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Piccolo & Dolce

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Manuel

Aroma Bar

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Aroma Classico

arabika-robuszta aránya: 30/70%

Aroma Più

arabika-robuszta aránya: 40/60%

Capriccio

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Dolce Vita

arabika-robuszta aránya: 90/10%

Solaroma

arabika-robuszta aránya: 60/40%

Sorriso

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Sublime

arabika-robuszta aránya: 90/10%

Mauro

Atto Primo

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Bar Espresso

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Caffè Concerto

arabika-robuszta aránya: 100/0%

De Luxe

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Onda d'Oro

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Special Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Mokambo

Argento

arabika-robuszta aránya: 40/60%

Buongusto

arabika-robuszta aránya: 20/80%

Grande Espresso

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Oro

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Rossa

arabika-robuszta aránya: 60/40%

Talento

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Mokarico

100% arabica

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Classico

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Nero

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Rossa

arabika-robuszta aránya: 0/100%

Molinari

Arabica 100%

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Cinque Stelle

arabika-robuszta aránya: 95/5%

Cinque Stelle Oro

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Cinque Stelle Platino

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Cinque Stelle Rosso

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Classico

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Espresso

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Oro

arabika-robuszta aránya: 90/10%

Musetti

201

arabika-robuszta aránya: 20/80%

Miscela al Arabia

arabika-robuszta aránya: 65/35%

Miscela Cremissimo

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Miscela Evoluzione

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Miscela Paradiso

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Miscela Rossa

arabika-robuszta aránya: 60/40%

Pascucci

Classic

arabika-robuszta aránya: 40/60%

Golden Sack

arabika-robuszta aránya: 90/10%

Mild

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Riserva

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Pavin

Bio

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Espresso Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Grani d'Oriente

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Super Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Pellini

Oro

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Superiore

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Top

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Saicaf

Anniversary 70

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Cafè do Sud

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Cellophane

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Oro

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Top

arabika-robuszta aránya: 90/10%

Vergnano

Classico '600

arabika-robuszta aránya: 60/40%

Crema '800

arabika-robuszta aránya: 80/20%

Dolce '900

arabika-robuszta aránya: 90/10%

Espresso Miscela Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Lattine

arabika-robuszta aránya: 100/0%

Ricco '700

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Vescovi

Grani d'Oro

arabika-robuszta aránya: 60/40%

Nicaragua

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Red Blend

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Santos

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Super

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Tipo Bar

arabika-robuszta aránya: ismeretlen

Zicaffè

Cinquantenario

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Linea Crema

arabika-robuszta aránya: 70/30%

Linea Espresso

arabika-robuszta aránya: 20/80%

Kérdés

Helló most vettem egy catler es 8013at és prémum szemeskávékat szeretnék kipróbálni jó vastag cremavak... Miket ajánlanátok... És hogy találom meg a kávénak legjobb örlési beállítást??? Előre is köszi a választ!

Még jó hogy van előnézet

Még jó hogy van előnézet :p
Szóval eszpresszót szeretnék vastag cremaval főzni...

Sziasztok! Tudnatok ajanlani

Sziasztok!
Tudnatok ajanlani Brikka-hoz passzolo kozep kategorias orolt kavet? Jelolik a gyartok a szemcsemeretet a csomagolason? A lavazza kinalataban lattam nehany csomagon, hogy 5 grinded, 8 grinded. Ez a kave orlemeny finomsagara utalna? Ha igen, melyik mit jelent?
Masik kerdesem az lenne, hogy jobb ha veszek orolt kavet, vagy jobb ha a szemes kavet garalom keses daralon? Egy hariot neztem ki, de egyenlore nem tudom megvenni, es addig is kellene valami megoldas.
Koszonom a valaszotokat!

Kar, hogy nem ertesz a kavekhoz.

Attol, hogy szeretsz kaveval foglalkozni, meg olvastal a kaverol, meg nem kellene Matt Pergernek erezned magad; mert nem ertesz a kavehoz, csak felmuvelt vagy.

Üdv özlet! Én 100%os robusta

Üdv özlet!
Én 100%os robusta kávét keresek, ha van olyan?!

Az egyik legkiválóbb, felső

Az egyik legkiválóbb, felső kategóriás 100% robusta, verhetetlen ár/érték arányban. 
Covim Orocrema szemes kávé (a párnás és kapszulás nem 100% robusta, csak a szemes): http://www.covimcaffe.hu/termekek
Érdemes elovasni a tesztjét: http://olaszpresszo.hu/covim-orocrema/

Tisztelt

Tisztelt szerkesztő!
Érdekelne a véleménye a speciality kavékról,
Mondjuk Gardelli és Casino Mocca (nekem a CasMo személyes kedvenc, és Budapesten őrlik)

Tisztelettel:
Ádám

Egy kis ajánlás/korrekció

Sziasztok!
Jelezném, hogy a Tchibo Espresso (Speciale) 500g-os kiszerelésben, 80/20% arabica/robusta keverékben érhető el. A jó kávé egy jó cuvée. Arabica fajták, vagy arabica-robusta keveréke. A Robusta alkalmazása önmagában nem ront egy kávé minőségén, élvezeti értékén, ezek leginkább ízlés dolgai. Ráadásul robusta kávéból is ismerhetünk igazán jót és nagyon drágát is...
A cikket egyébiránt érdemes volna frissíteni. Ehhez kívánok további kitartást, szakértelmet és sok sikert!

Otthoni kávépörkölés

A kávéválasztékból kimaradt, pedig érdemes lenne megemlíteni a pörkölt kávék mellett az otthoni, házi pörkölésre beszerezhető zöld kávékat. Sajnos Magyarországon az otthoni kávépörkölés még egy kevéssé ismert módja a minőségi kávé beszerzésének, pedig már nálunk is kapható a pörköléshez szükséges zöld kávé és kávépörkölő gép. Jelentősen olcsóbban tudunk, akár prémium kategóriájú kávét vásárolni nyersen, melyet az ízlésünknek leginkább megfelelő szintre pörkölhetünk. Csak ajánlani tudjuk, hogy aki szereti a jó kávét, az egyszer próbálkozzon meg vele, hiszen gép sem kell hozzá, elég egy lábas, egy fakanál és valamennyi zöld kávé!

kedvenc kávé

A legjobb kávé, ami talán nem prémium kategória, de otthon azóta is csak azt fogyasztom, és vendégeim körében is nagy népszerűségnek örvend, 
a szemes Dallmayr Prodomo. Kaptam ajándékba valamikor egy éve, de azóta sem találkoztam olyannal ami verné. Én törökösen készítem el, bár lehet nem erre
tervezték, azonban több verzió közül is így a leginkább élvezetes. Neten átalában két - három ezer forint között van az ára, de a Lidl-ben gyakran leárazzák, és
1500 ft ért kapható a fél kilós kiszerelés, ilyenkor veszek 3-4-et is. Irodába a Segafredo Emozioni a választás, mondanom sem kell, hogy a sok éves
a kollégák által favorizált, de egyébként borzalmas Tchibo Family után szintén kedvelt darab.   

Ízlések eltérhetnek...

Ízlések eltérhetnek, de leginkább az az általános vélemény, hogy a Prodomo leginkább németes, filteres kávéhoz ideális, ahhoz találták ki. Amivel senkit nem akarok lebeszélni róla, csak aki filterest készít, az feltétlenül próbálja ki, hátha ő is így gondolja.

qawa

Sziasztok, csak egy gyors helyesbítés.
a Qawa like a .net oldalra mutat. Rákerestem, szerintem a qawa.hu a helyes cím ;-)
Üdv,
Péter

A Bazzara kàvè bemutatkozna

Kedves Bloggìrò,
igazàbòl làtom, hogy itt folyik az elemzèse a kàvèknak, ès a trieszti Bazzara kàvè is szeretnè megmèrettetni magàt. Bàr Magyarorszàgon mèg nem lehet kapni, de dolgozunk rajta, hogy talàljunk forgalmazòt. Igazi vàlogatott kèzmuves kàvè. Sok fèle keverèkunk van, ès single-origin kàvènk is. Szeretnènk kuldeni kòstolòt, hogy meghallgassuk vèlemènyèt nèhàny kedvenc keverèkunkrol. Ha megtennè ès felvennè velem a kapcsolatot emailben, akkor egy adott cìmre el is tudnàm kuldeni a mintàkat.
Tovàbbi sok finom kàvèt!

szemes kávé tárolása

Egy kérdés a tárolással kapcsolatban.
Ha veszek otthonra szemes kávét, az sok esetben csak kilós kiszerelésben lehetésges. Egy darálóba ennyit beletenni nem lehet/szabad/javalt, hanem ebbek tört részét. A kérdés, hogy miként és hol tároljam a megbontott zacskó szemes kávét? Valaki azt mondta, hogy a hűtőben - az egyenletes hőmérséklet és a légmentes lezárás jelentősen lassítja az aroma "elvesztését".
Nálunk kb. 2 hónap alatt fogy el 1 kilónyi kávé.

kérdés

Üdvözlök mindenkit!
Szeretném megkérdezni, hogy tudja e valaki, hogy hová tünt a Jacobs ír krém ízesítésű capuccinója?
Köszönöm.

single origin

köszönet a sok hasznos információért, nagyon érdekes oldal.
Ugyanakkor sajnálattal láttam, hogy a single origin kávék nincsenek kiemelve, sőt emlegetve sem, pedig a keverékekkel ellentétben a single origin főzetek mutatják meg egy-egy kávéfajta, termőterület valódi sajátosságait. (ezzel természetesen nem azt szeretném mondani, hogy nincsenek egészen kiváló blendek!)
Miután errefelé már évek óta komoly kávé-reneszánsz van, sikerült számos dolgot kipróbálnunk sokmindent tanulnunk és egészen megváltozott a kávéról, kávézásról alkotott képünk, szokásaink. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a kommersz blendektől a single origin kávék felé mozdultunk el és ma már inkább a különböző pörkölésmódok eltérő eredményei az érdekesek. Az errefelé sajnos erősen berögzült erős, sötét pörkölésű kávék mellett több kis pörkölőhely importál közvetlenül a termesztőktől és próbálkozik a különböző erősségű pörkölésekkel. A manapság egyre népszerűbb egészen light roastok is elérhetőek, nagyon érdekes összehasonlítani ugyanannak a kávénak a különböző pörkölésű verzióit. (mi legtöbbször itt vásárolunk http://www.coffeelab.co.nz/ ) kizárólag babot, ők pörkölés és hűtés után azonnal lehegesztett tasakokba töltik a kávét, zéró aromaveszteséggel. Kézi őrlőt használunk otthon (hario), ez a legkíméletesebb mód.
A single origin kóstolások során már volt szerncsénk, Etióp, Brazil, Costa Ricai, Kenyai, Guatemalai, Szumátrai, Panamai kávékhoz, némelyik országból többfélét (több termőterületet) is kipróbáltunk. Igy derült ki, hogy mi az 1400-1500m méter tengerszint feletti magasságban termő kávékat szeretjük, persze ez mindenkinek más. A bolti, vákuumcsomagolt, előre darált bigyóktól most már tartózkodunk és azt is megtanultuk, hogy ezek a nagy nevek (segafredo, illy, lavazza, etc.) inkább a gyenge-közepes átlag-kategóriát jelentik. (ami nem azt jelenti, hogy ihatatlan) Megbízható iparosmunkák, állandó ízzel és aromával.
Szép napot, sok finom kávét,
 
P

Sziasztok, olyan

Sziasztok,
olyan hely/cég/akármi nincs valahol Budapesten, ahol ezen prémium kávék többsége kapható? Elég macérás egyenként keresgélni, hogy ki az importőr...

Sziasztok! Az egészséges

Sziasztok! Az egészséges kávéról véleményekkel, tapasztalatokkal rendelkeztek? Hallottatok már róla? Panamai kávét fogysztottatok már?

Az a kávé, amiről itt

Az a kávé, amiről itt beszélünk végig, egészséges.

illy kávé

 
Nem kell kedvelnie az illy kávét, elég ha mindenki más kedveli!?   
Az illy név konstans pémium minőséget jelent, amit kiváló szakértők, kóstolók, tesztelők és pörkölők, a szemenkénti válogatás és a professzionális technológiai háttér  tesz lehetővé 1933 óta. - A céget 1933-ban alapította a magyar származású Illy Ferenc ( Temesvár, 1982-Trieszt, 1956) amelyett később fia Ernesto Illy (1925-2008) jelenleg pedig a család harmadik generácója vezet.- A 3 kontinensről származó 9 féle különböző arabica cserje termésének, időjárástól függő, évről-évre változó karakterjegyeinek -íz, zamat, aroma- ellenére, az illy mindig ugyanazt a prémium minőséget képes előállítani. Na ehhez szükséges az a plussz, ami az illyre kezdetektől fogva jellemző volt. A világon elsőként  -légmentesen lezárt fémdobozba csomagolva hozták forgalomba a kévét, így a szabadalmaztatott technológiának köszönhetően a hosszú kereskedelmi szállításokat minőség romlás nélkül vészelték át a kávé szállítmányok. Így válhatott -már a kezdetektől- világszerte a minőség szinonímájává az illy név. Ehhez járult hozzá többek között, az illy kávéscsésze szabadalmaztatott belső gömbölyű kialakítása, hogy a kávé ne törjön meg a felületen, amikor beleengedik a csészébe, hogy így  a jellegzetes, semmivel sem összetéveszthető illy crema kialakulhasson. Ugyan így, ebbe a sorba illeszkedik a kerek illy csésze fűl, ami a márka védjegyévé vált, vagy ide sorolható a szabadalmaztatott csomagolási technológia, a szintelen, szagtalan nemesgáz -nitrogén- nyomás alatti hozzáadása, amely az aromát valósággal visszapréseli a kávéba és így sokkal tovább megőrzi minőségét, mint az egyszerű szelepes vagy vákumos csomagolású kávék. A modern presszókávégép kifejlesztése is Illy Ferenc nevéhez fűződik, ahogyan a pod kávék szabadalma is.  Ez a kreatív erő, valamint a rengeteg felhalmozott tudás, tapasztalat, technológia, a presszókávézást forradalmasító szabadalmak egész sora, amellyek idővel beépültek a kávézás világába, tette az illy kávét oda, ahová a többiek csak követni tudják. Egyik, ön által felsorolt prémium kávé sem jelent olyan bolondbiztos minőséget a fogyasztóknak a világon, mint a  100% Arabica kevert kávé világpiacot vezető illy.

Reklámszöveg

Reklámszöveg, nem volt rá különösebben szükségünk: mi nem hirdetésekkel foglalkozunk. Ez a cég valóban sok mindennel hozzájárult a kávézáshoz, de messze nem annyival, mint amit magának szokott tulajdonítani. A lényeg azonban nem ez, hanem az, amit írtunk: az ár magas, de a minőséggel nincs szinkronban. Nem rossz, de nem is kiemelkedő. Ennyi. Sok sikert nekik az üzlethez, de azért ajánlani ettől még nekünk nem kötelező, nemde, ha már egyszer számos prémiumkávét tudunk, nagyon sokat, amelyik az Illynél jobb....

Vergnano

A Vergnano Lattine kapható a Tesco-ban - ha jól emlékszem 2000 Ft körül van a 250 gr-os.

Kedves Ckkíró! Nagyon tetszik

Kedves Ckkíró!
Nagyon tetszik az oldal, rengeteg hasznos információt és tanácsot sikerült szereznem belőle. Köszönet érte!
Egy apró hibára szeretném csak felhívni a figyelemét. A Hausbrandt Espresso 100% arabika, nem pedig 70/30.
 
Üdvözlettel:
 
Werewolfmayer

Éppen most iszom, és

Éppen most iszom, és meglepett kissé, úgyhogy gyorsan el is ugrottam a Hausbrandt oldalára. Ez szerepel ott: "ESPRESSO - Caffè dalle caratteristiche decise. La presenza di Robusta gli conferisce un buon corpo e un’inconfondibile aroma di pane tostato e biscotti, con acidità quasi impercettibile".

Bár százalékot nem közölnek, ezek szerint van benne robuszta. Nyomozzuk ki! :-)

Megvan a megfejtés! :)

Megvan a megfejtés! :) Én őrölt Espresso-t vettem és az valóban 100%-os arabika. A szemes Espresso viszont tényleg tartalmaz robusztát. Én nem is néztem a szemes kávéikat, mert egyelőre nincs őrlőm. A beszerzése folyamatban. :)

kávé blend

Ajánlom kipróbálásra Paljoc (P&Y)-féle blendeket (Choccolate Madness, Apricot Illusion). Különlegesen pörkölt, igazi finom olasz keverékek 100% arabica, ill. minimális arányú robusta kávéból. A CM dél-olasz jellegű csokoládés-mogyorós crema-áradat, az AI sárgabarack lekvárra emlékeztető illat,-és ízvilággal bír.

Olasz kávé

Tisztelt Cikkíró!
Az lenne a kérdésem, hogy a valóban olasz kávén Ön mit ért? Olaszos pörkölésű vagy Olaszországban pörkölt kávét? Ugyanez lenne a kérdésem az olasz espresso-ról is.
Köszönettel:
Egy olvasó

Valóban olasz

A szöveg melyik részére gondol? A „valóban olasz” kitétel egyetlen helyen szerepel, és azt, bár a szövegkörnyezet eredetileg is elég egyértelmű, szívesen kifejtem még egyszer: ott arra célzunk, hogy a prémiumkávék mennyivel kerülnek többe az áruházak polcain található, nem pusztán olaszos csengésű, de Olaszországhoz semmiképpen nem kapcsolódó kávék (például Piazza d'Oro), hanem a kevésbé igényes vevőközönség számára is valódi olaszként megismert más, középkategóriás kávéknál (például Lavazza, Segafredo).

Ez a kitétel tehát nem az eszpresszókészítéshez általunk kedvelt prémiumkávékra vonatkozott. Ámbár abból is, érthetően, legtöbbünk jellemzően olyat iszik, amelyet ténylegesen Olaszországban is pörköltek. Többünk azért már a saját pörköléssel is megpróbálkozott...

kávé-kávékostolás

Tisztelt szerkesztő!
Kérem ha módja van kostolja meg a merillo kávét!
Beszerzésében szívesen segédkezek.
Üdvözlettel:Tóth István.
www. merillo.hu
Carib [kukac] merillo [dot] hu